1.Sürekli yorgun hissediyorum. Nedeni ne olabilir?
Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bunun altında bir sağlık sorunu yatıyor olabilir. Kansızlık yani anemi problemi olan kadınların çok daha kolay yorulduğu biliniyor. Ayrıca depresyonun belirtileri arasında da sürekli uyuma isteği yer alıyor. Fakat sürekli yorgun hissetmenin en önemli nedenlerinden biri, düzensiz yaşam biçimi. Buna yol açabilecek tüm faktörleri düşünün ve mutlaka bazı şeyleri dengelemeye çalışın. Unutmayın ki araştırmalar; çok fazla iş ve aktiviteyle uğraşan kişilerin daha yoğun stresle yüklendiğini gösteriyor.
2.Neden kilo veremiyorum?
Pek çok kadın bunun için farklı şeyleri suçlar ve çoğu zaman yavaş metabolizma hızı en başta gelir. Oysa uzmanlara göre, kilonuzu belirleyen sadece üç temel faktör var; diyet, egzersiz ve genler… Ne yazık ki, bu üçlü arasında başta genler geliyor ve kilonuz üzerinde belirleyici rol oynuyor.
3.Niçin uyuyamıyorum?
Uykusuzluğun; tiroid bozukluğundan huzursuz bacak sendromuna, stresten yoğun yaşam temposuna pek çok farklı sebebi olabiliyor. Uzmanlara göre, stres kaynaklı uykusuzlukla baş etmenin en iyi yolu, yatağa gitmeden bir-iki saat önce kafanızı fazla yormayacak hafif bir film ya da dizi seyretmek, dinlendirici birkaç şarkı dinlemek ve mümkün olduğunca rahatlatmaya çalışmak. Uyuduğunuz ortamı değiştirmek de, uykusuzlukla savaşmak için etkili bir silah olabilir. Her şeyi denemenize rağmen yine de uyuyamıyorsanız, bir doktora başvurun.
4.Vitamin almam gerekir mi?
Bilinçsiz kullanılan bazı vitamin takviyeleri yarar sağlamak bir yana zararlı bile olabilirler! Öyleyse, dolaptaki rengarenk tüm o hapları çöpe mi atmalıyız?
5.Bitki çayları zayıflatır mı?
Bitki çaylarının böyle bir etkisi yoktur. Ancak idrar söktürücü olduğu için, idrarla su kaybını artırarak geçici olarak sıvı kaybına yola açarlar fakat eksik su tekrar vücuda alınacaktır. Şişmanlıktan sorumlu yağ dokusuna bir etkisi yoktur. Buna karşın içilen çay midemizde yer kaplayacağı, ya da iştahı keseceği için daha az yememize neden olabilir.
6.Tarama sırasında alınan boğaz kültüründe beta hemolitik streptokok taşıyıcısı olduğu saptanan hastaya nasıl bir tedavi gerekir?
Eğer herhangi bir yakınması yoksa, tesadüfen taşıyıcı olduğu saptanmışsa tedaviye gerek yoktur. Esasen uygulanacak bir tedavi taşıyıcılığı ortadan kaldırmayacaktır.
7.Dövme yaptırmanın vücuda zararı var mıdır?
Dövme yaptırmanın zararları çok değişik alanlarda ortaya çıkabilir. Aynı iğnenin değişik insanlarda kullanılmasıyla, çeşitli sarılık türlerinden AIDS’e kadar bulaşma olabilir.Dövme yaptırılan yüzeyin genişliği ile orantılı olarak bu risk artar.Ayrıca deriye verilen boyanın zehir etkisi de başta karaciğer olmak üzere çeşitli organlara zarar verebilir.ayrıca daha sonra dövme silinmek istendiğinde iz kalabilir.
8.İnsanların vitamin ihtiyacı aynı mıdır?
Hastalıkta, hastalıktan iyileşme döneminde, gebelikte, emzirme döneminde, ağır spor yapanlarda, yaşlılarda, sigara içenlerde, ağır işte çalışanlarda, kapalı yerde çalışanlarda, alkoliklerde vitamin gereksinimi artar.
9.Aşırı vitamin alımı zararlı mıdır?
Suda eriyen vitaminlerin (B grubu ve C Vitaminleri) emniyet sınırı daha geniştir. Çünkü kolayca idrarla atılabilir. Buna karşın aşırı C vitamini böbrek taşı riskini artırabilir. Yağda eriyenler vücutta birikebildiklerinden daha fazla soruna yol açabilirler. A vitamini aşırı alımı kusma, karın ağrısı, beyin ödemi ve saç dökülmesine, D vitamini aşırı alımı eklemlerde kireçlenmeye, E vitamini aşırı alımı kanamalara, K vitamini alımının aşırı olması ise damar içinde pıhtılaşmaya neden olabilir.
10. Diyet ürünler zayıflatır mı?
Önemli olan diyet ürünün içerdiği kalori miktarıdır. Aldığımız kalori günlük gereksinimimizin üzerine çıkarsa kilo artımı olur. Bu yüzden diyet üründen ne kadar tüketildiği önemlidir.
11. Yürürken karnımın sağ alt kesiminde ağrı olmasının nedeni ne olabilir?
Kasık fıtığı olabilir
12. Diş fırçalarken diş etimde kanamalar oluyor nedeni ne olabilir?
İlk kez fırçalama ve iple dişeti temizliği dışında kanama sürüyorsa gingivitis (dişeti iltihabı) , periodontitis olabilir.
13. Sık sık burun kanamam oluyor nedeni ne olabilir?
Özellikle çocukluk çağındaki burun kanamalarının çoğu tehlikesiz ( burun karıştırma vb.) olabileceği gibi, üst solunum yolu enfeksiyonları, burunda yabancı cisim, alerji, kanama pıhtılaşma bozuklukları, kan hastalıkları gibi nedenlerin de göz önünde tutulması gerekir. İleri yaşlarda ise yüksek tansiyon da düşünülmelidir.
14. Vücudumuzdaki benler tehlikeli midir?
Özellikle deri seviyesinde olanlar, sık sık tahrişe, güneş ışığına maruz kalanlarda kanserleşme potansiyeli az da olsa vardır.
15. Kaza geçirenlere ağızdan içecek verilmesi doğru mu?
Eğer gerekli ise ve yapılabiliyorsa ilk yardım yapılarak vakit geçirilmeden sağlık kuruluşuna götürülmelidir.Herhangi bir içecek verilmemelidir..Kusma ile solunum yollarına kaçması ciddi sonuçlar doğurabilir.
16. Gebelikte MR çektirmek zararlı mıdır?
Gebelikte MR (Manyetik Rezonans) çektirmenin herhangi bir sakıncası yoktur.
17. Gebelikte direkt grafi çektirmek zararlı mıdır?
Zorunlu hallerde, direkt grafi çektirilebilir. Bu durumda gebeliği sonlandırmak gereksizdir.
18. Zararsız sigara var mıdır?
Sigaranın tüm türleri zararlıdır.
19. İlaç kullanıyorum, kan bağışlayabilir miyim?
Kullandığımız ilaçlar, kan ile birlikte alıcıya da geçebileceğinden, kan bağışından önce belirtilmesi zorunludur. Bazı ilaçları kullanmakta olanların kan bağışı yapması söz konusu değildir.
20. Genetik olarak değiştirilmiş gıdaların sağlığa zararı var mıdır?
Birtakım genlerin eklenmesiyle geliştirildiği için alerjiye neden oluşturabileceği düşünülmektedir. Kanser, kalp damar, sinir sistemi hastalıklarına neden olabileceğine ait elimizde veri yoktur.